BOWTECH

 1. Τι είναι η Τεχνική Bowen (Bowtech);

Το Bowtech είναι μια φυσική, ολιστική και μη επεμβατική τεχνική εναλλακτικής χειροπρακτικής, θεμελιωτής της οποίας υπήρξε ο Αυστραλός Tom Bowen.

Το Bowtech μοιάζει με το κούρδισμα του πιο πολύτιμου οργάνου: του σώματός μας!

Μέσω πολύ απαλών κινήσεων, οι οποίες προκαλούν ήπιες δονήσεις σε μυς, τένοντες, συνδετικό ιστό και περιτονία, η τεχνική συντονίζει ολόκληρο τον οργανισμό, διεγείροντας πρώτιστα το νευρικό σύστημα.

Ανταποκρινόμενο στο εξωτερικό ερέθισμα της κίνησης Bowtech, το νευρικό σύστημα μεταφέρει μηνύματα προς τον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του κατευθύνει μέσω ηλεκτρικών ώσεων μηνύματα προς τα όργανα, τους αδένες και τους μυς με σκοπό την ενίσχυση της αυτοθεραπευτικής ικανότητας του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας παρατηρείται μια μετάβαση από την κυριαρχία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος -το οποίο είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για την εγρήγορση- στην κυριαρχία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Με την επίδραση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος ελαττώνεται ο καρδιακός  ρυθμός συμβάλλοντας έτσι στην γενικευμένη χαλάρωση, ενώ παρατηρείται αύξηση της πεπτικής λειτουργίας, τόσο του στομάχου όσο και του εντέρου, με αποτέλεσμα την έναρξη της αποτοξινωτικής λειτουργίας της θεραπείας.

Η Τεχνική Bowen έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά:

 

Ηπιότητα

Οι κινήσεις είναι τόσο απαλές που πολλοί άνθρωποι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Δεν υπάρχουν πιέσεις, άσκηση δύναμης ή έντονες διατάσεις.

Ταχύτητα

Η γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο είναι πολύ συνηθισμένη. 2-3 συνεδρίες συνήθως αρκούν για την μείωση του πόνου και τη βελτίωση του εύρους κίνησης.

Διάρκεια

Ακόμα και στην περίπτωση χρόνιων πόνων τα αποτελέσματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ασφάλεια

Λόγω της ηπιότητας των κινήσεων όλοι μπορούν να δεχτούν το Bowtech με ασφάλεια, από τα νεογέννητα ως τους υπερήλικες.

Ολιστικότητα

Το Bowtech επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό, όχι μόνο τα σημεία του πόνου ή του τραυματισμού.

Ευκολία στην εκμάθηση

4 τετραήμερα σεμινάρια αρκούν για να οικειοποιηθείτε ένα εξαιρετικό εργαλείο Πρώτων Βοηθειών και μια μέθοδο που εξασφαλίζει την καλή υγεία.

 

 1. Πώς γίνεται μια συνεδρία;

Η συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα. Το Bowtech συνήθως εφαρμόζεται σε ένα κρεβάτι του μασάζ είτε απευθείας στο δέρμα είτε πάνω από ελαφρά ρούχα.

Οι χαρακτηριστικές κινήσεις Bowen είναι σταθερά, ελεγχόμενα, αργά και προσεκτικά «ρολαρίσματα», τα οποία εφαρμόζονται με καθορισμένη σειρά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ανάλογα με την κατάσταση που επιδιώκει ο θεραπευτής να βελτιώσει.

Καθώς οι κινήσεις Βowen χαλαρώνουν τους μυς, απελευθερώνονται εντάσεις και περιορισμοί και από τους παρακείμενους ιστούς. Με αυτό τον τρόπο:

 • Βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου
 • Μειώνεται ο πόνος
 • Αυξάνει το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης
 • Το σώμα χαλαρώνει βαθιά

Μεταξύ των κινήσεων Bowen υπάρχουν ολιγόλεπτες παύσεις, ώστε να δοθεί χρόνος στο σώμα να χαλαρώσει και να ανταποκριθεί στην τεχνική. Ο χρόνος των παύσεων ποικίλει, ανάλογα με τις σωματικές ανταποκρίσεις που παρατηρούνται. Πιθανές ανταποκρίσεις είναι, π.χ., αισθήματα κίνησης, ροής, θερμότητας, μουδιάσματος ή ακούσιες μυϊκές κινήσεις.

Στα χαλαρωτικά διαλείμματα δεν ενθαρρύνεται η συνομιλία ούτε η παραμονή του θεραπευτή στο χώρο θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μέγιστη χαλάρωση του δέκτη.

Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές στο Βowtech η οικονομία κινήσεων -άρα και σαφών μηνυμάτων προς το σώμα- είναι επιβεβλημένη. Όσο λιγότερες κινήσεις γίνονται, τόσο πιο δυναμικό το αποτέλεσμα. Κινήσεις περισσότερες από τις αναγκαίες μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας και την διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων της θεραπείας είναι οι τρεις παράγοντες, τους οποίους ο Tom Bowen ονόμαζε τα τρία W: walk (περπάτημα), water (νερό), week (εβδομαδιαία θεραπεία).

Το περπάτημα βοηθά στην απαλλαγή από τους πόνους της μέσης που προέρχονται από την καθιστική ζωή, δεν καταβάλλει τις αρθρώσεις, ενισχύει τη δομή των οστών και δεν κοστίζει τίποτε.

Το νερό αποτοξινώνει, λιπαίνει τις αρθρώσεις, απαλλάσσει από πόνους που προέρχονται από την αφυδάτωση των ιστών και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Η αναμονή των 7 ημερών ως την επόμενη θεραπεία είναι απαραίτητη, καθώς το σώμα χρειάζεται χρόνο να ανταποκριθεί στη θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο η τεχνική Bowen δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, διότι ακυρώνεται το ήπιο μήνυμα που στέλνει στο σώμα και ειδικά στο νευρικό σύστημα.

 

 1. Σε ποιούς απευθύνεται το Bowtech;

Εφόσον κάθε σώμα έχει την εγγενή ικανότητα της αυτοθεραπείας, το Bowtech είναι χρήσιμο για όλους.

Καθώς οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα απαλές είναι κατάλληλο για βρέφη, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνιες διαταραχές, καθώς και άτομα με ειδικές ικανότητες.

Τα αποτελέσματα του Bowtech είναι θεαματικά όσον αφορά στη θεραπεία αποκατάστασης αθλητικών, εργατικών και αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή άλλου είδους τραυματισμών. Το Bowtech μειώνει την περίοδο αποκατάστασης, ασχέτως πόσο παλιό ή πρόσφατο είναι το τραύμα.

Επίσης πολλοί άνθρωποι με καλή υγεία απολαμβάνουν τακτικά την τεχνική Bowen, αποζητώντας περισσότερη αρμονία, περισσότερη ενέργεια και μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας στο σώμα τους.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις καταστάσεις που ανταποκρίνονται θετικά στο Bowtech:

 • Πονοκέφαλοι – Ημικρανίες – Ίλιγγοι
 • Ανισορροπίες της κροταφογναθικής άρθρωσης
 • Αυχενικό σύνδρομο
 • Πόνοι στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση
 • Ανισορροπίες σπονδυλικής στήλης (κύφωση, σκολίωση)
 • Αναπνευστικά προβλήματα – Άσθμα
 • Αλλεργίες – Αλλεργική ρινίτιδα
 • Δυσκαμψία ώμου – Παγωμένος ώμος
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Επικονδυλίτιδες – Τενοντίτιδες
 • Ανισορροπίες και πόνοι λεκάνης, ισχίων, γονάτων και αστραγάλων
 • Διάστρεμμα
 • Κήλη
 • Πεπτικές διαταραχές
 • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
 • Ανισορροπίες περιόδου και άλλα γυναικολογικά προβλήματα
 • Προβλήματα προστάτη
 • Συμπτώματα άγχους και έντασης – Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
 • Ινομυαλγία

 

 1. Η ιστορία του Bowtech

O Τhomas Ambrose Bowen (1916-1982) ήταν ένας χαρισματικός φυσικός θεραπευτής και ο θεμελιωτής της τεχνικής Bowen. Καταγόταν από Γκηλόνγκ της Αυστραλίας και εργαζόταν ως ξυλουργός σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου.

Άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να δείχνει ενδιαφέρον για τις μεθόδους ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου και τη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε παράλληλα με την εργασία του να ασχολείται με διάφορες μεθόδους χειρωνακτικής μάλαξης. Λέγεται πως είχε ένα ιδιαίτερο χάρισμα να αντιλαμβάνεται μικροσκοπικές δονήσεις στους μυς, οι οποίες τον οδηγούσαν διαισθητικά να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς στα σημεία του σώματος που έχρηζαν θεραπείας.

Στο τέλος της δεκαετίας είχε πλέον κατασταλάξει στην μέθοδο η οποία πήρε το όνομά του και διατηρούσε μια κλινική στο Γκηλόνγκ, όπου, σύμφωνα με μια έρευνα της τοπικής κυβέρνησης, έβλεπε περίπου 13.000 ασθενείς το χρόνο, παρόλο που δεν διαφήμισε την τεχνική του ποτέ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών ανάμεσα στις θεραπείες και του ότι οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονταν μόνο 2-3 θεραπείες, ο αριθμός των ασθενών ανά χρόνο ήταν εκπληκτικός.

Ο Tom Bowen ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος και η πόρτα της κλινικής ήταν πάντοτε ανοικτή για ασθματικούς, εγκύους, παιδιά με κινητικά προβλήματα. Ήταν λάτρης του αθλητισμού και κάθε Σαββατόβραδο βοηθούσε τους τραυματισμένους από τα πρωινά ματς ποδοσφαιριστές.

Το 1974 ο Βowen γνώρισε τον οστεοπαθητικό Oswald Rentsch, ο οποίος μαθήτευσε κοντά του και τελικά εξουσιοδοτήθηκε από τον Bowen να καταγράψει τις ανακαλύψεις και το έργο του, καθώς ο ίδιος o Tom Bowen δεν χρησιμοποιούσε σημειώσεις ή εγχειρίδια. Επιθυμία του Bowen ήταν ο Ossie και η γυναίκα του Elaine, να αρχίσουν να διδάσκουν την τεχνική του μετά το θάνατό του.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε στην Αυστραλία το 1986 και το 1987 ο Ossie και η Elaine ίδρυσαν την Ακαδημία Bowen Αυστραλίας. Έκτοτε, έχουν εκπαιδευτεί στην Τεχνική Bowen 20.000 άτομα σε 30 χώρες από 80 αναγνωρισμένους εκπαιδευτές.

Στην Ελλάδα το Bowtech διδάσκεται από την Αλεξάνδρα Αντωνίου και τον Αντώνη Ξηρουδάκη, αναγνωρισμένους εκπαιδευτές της Ακαδημίας Βowen Αυστραλίας.

Το Σωματείο Bowtech Ελλάδας είναι ο φορέας, ο οποίος συνεργάζεται στενά με την Ακαδημία Bowtech Αυστραλίας, για την προώθηση της τεχνικής στο ευρύτερο κοινό.

 

 1. Πως μπορώ να εκπαιδευτώ στο Bowtech;

H βασική εκπαίδευση για την απόκτηση του πρώτου διπλώματος Βowtech από την Ακαδημία της Αυστραλίας περιλαμβάνει 4 τετραήμερα σεμινάρια με απόσταση ενός τριμήνου ανάμεσά τους. Τα μεσοδιαστήματα αυτά προσφέρουν στους σπουδαστές τον απαιτούμενο χρόνο να αφομοιώσουν την ύλη και να εξασκηθούν πρακτικά στην τεχνική.

Το Δίπλωμα από την Ακαδημία Bowtech Αυστραλίας απονέμεται σε όσους πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Παρακολούθηση μαθημάτων (128 ώρες τουλάχιστον)
 2. Επιτυχής έκβαση των εξετάσεων (πρακτικών και γραπτών)
 3. Πραγματοποίηση 10 περιπτώσεων μελέτης ιστορικών (με τουλάχιστον 3 συνεδρίες το καθένα)
 4. Παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων 80 ωρών Ανατομίας – Φυσιολογίας
 5. Παρακολούθηση σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών 16 ωρών τουλάχιστον

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, αποκτάτε το δικαίωμα να γίνετε μόνιμα μέλη της Ακαδημίας Bowtech Αυστραλίας (Β.Τ.Α.Α.) και μόνιμα μέλη του Σωματείου Bowtech Ελλάδας.

Τα μόνιμα μέλη:

 • Εγγράφονται στο διεθνή κατάλογο θεραπευτών bowtech.com
 • Εγγράφονται στην ελληνική ιστοσελίδα θεραπευτών www.bowtech.gr
 • Παρακολουθούν μεταπτυχιακά σεμινάρια

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ BOWTECH

Πώς λειτουργεί η Τεχνική Bowen;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς μέσω τωνοποίων λειτουργεί η Τεχνική Bowen. Εκτός από την εξισορρόπηση του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, η οποία περιγράφηκε νωρίτερα, οι κινήσεις Bowen μπορούν να υποβοηθήσουν την αυτοθεραπευτική ικανότητα του σώματος ενεργοποιώντας τις ακόλουθες δομές και λειτουργίες:

 

 • Περιτονία: Κάθε κίνηση Bowen γίνεται στο επίπεδο της επιφανειακής περιτονίας καιεπηρεάζει τη σχέση μεταξύ της περιτονίας και του νεύρου, του μυός ή του τένοντα που κινητοποιείται. Η περιτονία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των μυών, στην ευθυγράμμιση της στάσης και στη συνολική δομική και λειτουργική ακεραιότητα. Όλες αυτές οι λειτουργίες επηρεάζονται αρνητικά, όταν η περιτονία σκληραίνει, συσπάται, συστρέφεται ή αφυδατώνεται. Παρά την έλλειψη έντονης κινητοποίησης ή διατάσεων, μετά τις συνεδρίες Bowtech συχνά παρατηρείται αλλαγή στην σωματική στάση και βελτίωση της κινητικότητας, εξαιτίας της χαλάρωσης των δομών και την πιθανή λύση συμφύσεων στον ουλώδη ιστό.
 • Λεμφική παροχέτευση: Κάποιες διαδικασίες Bowtech ενεργοποιούν την λεμφικήπαροχέτευση, διεγείροντας έτσι την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Bowen βελτιώνεται η ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού, με επακόλουθο της ενίσχυση της κυτταρικής λειτουργίας του σώματος.
 • Σπονδυλικά αντανακλαστικά τόξα: είναι οι πιο απλές νευρικές οδοί. Οι υποδοχείς τωναισθητικών νευρώνων δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον, τα μετατρέπουν σε ηλεκτρική ώση και τα μεταφέρουν στους αισθητικούς νευρώνες, τους ενδιάμεσους νευρώνες και τους κινητικούς νευρώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν μυϊκή σύσπαση ως ανταπόκριση στο ερέθισμα. Πολλές κινήσεις του Bowtech εμπλέκουν αυτά τα αντανακλαστικά τόξα, παράγοντας αντίστοιχες θεραπευτικές αντιδράσεις όχι μόνο στους γραμμωτούς μυς, αλλά και στους λείους μυς των εσωτερικών οργάνων.
 • Μυοτατικά Αντανακλαστικά: οι περισσότερες κινήσεις Bowen γίνονται στις προσφύσεις ή τις γαστέρες των μυών, όπου βρίσκονται υποδοχείς, οι οποίοι ενημερώνουν το νευρικό σύστημα για την κατάσταση στις αλλαγές της τάσης ή του μήκους της μυοτενόντιας μονάδας. Αυτοί οι υποδοχείς διεγείρονται κατά τη διάρκεια της κίνησης Bowen, διαφοροποιώντας τα ερεθίσματα από το περιφερικό νευρικό σύστημα και διακόπτοντας τον φαύλο κύκλο πόνου-μυϊκού σπασμού.
 • Νευροϋποδοχείς αρθρώσεων: Όλες οι κινήσεις που γίνονται γύρω από μια άρθρωσηεπηρεάζουν άμεσα τον αρθρικό θύλακα και τους συνδέσμους, οι οποίοι είναι πλήρεις ιδιοδεκτικών υποδοχέων. Αυτοί μετατρέπουν τα εξωτερικά ερεθίσματα σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία το νευρικό σύστημα επεξεργάζεται και εξομαλύνει την αρθρική λειτουργία, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επεμβατικών χειρισμών.